Aquesta cèlebre visió de Daniel conclou el llibret escrit en arameu i obre el llibret de les visions. És en aquest capítol que apareixerà el Fill de l'Home, figura misteriosa a la qual Jesús es referirà designant-se així ell mateix. Aquest Fill de l'Home posarà fi als quatre reialmes pagans perseguidors dels jueus i establirà el Regne de Déu d'una manera definitiva.
Visió de conjunt
1-8: Primera escena del somni: quatre bèsties surten de la mar.
9-14: La visió celestial de l'Ancià i del Fill de l'Home.
15-28: Daniel rep la interpretació de la visió.
Informacions
- Dn 7 està ple de símbols apocalíptics: la mar, lloc de les forces hostils a Déu, d'on pugen les quatre bèsties (= els quatre reialmes opressors); el corn, símbol de poder; el tron celeste, l'Ancià (de dies), que anuncia el judici dels reialmes.
- Aquest capítol 7 està clarament escrit en dos temps: una primera narració, abans de la persecució d'Antíoc IV, després les addicions que actualitzen la narració per a donar esperança als jueus perseguits i anunciar la fi del tirà (v. 8.20-22.24b-25).
- Els sants de l'Altíssim designen el poble d'Israel, els fidels que sofreixen la persecució. Després del judici de Déu, els sants tindran part en el mateix Regne de Déu.
- Fill d'Home és el títol habitual com Déu anomena Ezequiel, humà. Aquí aquest nom designa un personatge que representa tots els israelites fidels, una mica com el rei representa el seu poble. Hi ha un lligam amb el Servent sofrent d'Isaïes 53. Aquesta figura misteriosa i celeste i, doncs, pròxima de Déu, serà represa en els apocalipsis jueus, com el llibre d'Henoc.
- En el Nou Testament, el títol de Fill de l'Home figura només en les paraules de Jesús (Mc 2,10.28; Mt 8,20; etc.), el qual es designa així d'una manera indirecta. És citant Dn 7,14 que revela la seva identitat davant de Caifàs (Mc 14,62). Els cristians no li donaran mai aquest títol (fora d'Esteve a Ac 7,56, que és una al·lusió al procés de Jesús).
- El gènere apocalíptic. És un gènere literari que neix en el període de la dominació grega. Apokalipsis en grec significa revelació dels secrets de Déu a la fi dels temps. Aquesta revelació es fa a través de somnis o de visions extraordinàries, explicades d'una manera codificada, simbòlica. L'Apocalipsi del Nou Testament estarà escrit en temps de la persecució de Domicià (81-96).
1. El Fill de l'Home és alhora humà i celestial. Com a humà, qui és? Com a persona, pot representar un grup? Alhora, quins són els trets que en fan un personatge celestial?
Com humà:
- Vegeu el punt 1. de les pistes de lectura.
- Pot representar "el poble sant de l'Altíssim" (v. 18) o "poble dels àngels sants de l'Altíssim" (v. 27), els qui són fidels a Déu.
- "li van donar el poder, la glòria i la reialesa" (v. 14).
- "La gent de tots els pobles, nacions i llengües li faran homenatge" (v. 14).
- "El seu poder és etern, no passarà mai; el seu regne no es desfarà" (v. 14).
- "la reialesa, el poder i la grandesa de tots els reialmes" (v. 27).
- "El seu regne serà etern, i tots els sobirans el serviran i l'obeiran" (v. 27).
- El fill de l'home és un personatge que té les característiques del jutge diví de la fi dels temps (BCI)
El regne del Fill de l'Home és:
- reial i etern: "rebrà la reialesa i la posseirà eternament, pels segles dels segles" (v. 18).
- sobirà (reial) de tothom: "tots els sobirans el serviran i l'obeiran" (v. 27).
- indestructible: "el seu regne no es desfarà" (v. 14).
- devasta la terra: "devorarà tota la terra, la trepitjarà i l'esmicolarà" (v. 23).
- va contra Déu, contra el seu poble i les seves celebracions: "Blasfemarà contra l'Altíssim", maltractarà el seu poble sant i intentarà canviar les festes i la religió" (v. 25).
- el seu temps és limitat: "per un temps, dos temps i la meitat d'un temps" (v. 27).
El text fa especialment referència al poble jueu quan diu: "maltractarà el seu poble sant i intentarà de canviar les festes i la religió" (v. 25.), per tant, l'esperança que aporta és per a ells: "la reialesa, el poder i la grandesa de tots els reialmes que hi ha sota el cel serà donat al poble dels àngels de l'Altíssim" (v. 27.), és a dir, als jueus.
Font: Llegir l'Antic Testament: una iniciació. Primera part: abans de l'exili. Segona part: de l'exili a Jesús. Joseph Auneau i altres.
Montserrat: Publicacions de l'Abadia, 1997
Assignatura de Seminari de lectura de textos bíblics
Professor: Damià Roure. ISCREB, curs 2010-2011
Montserrat: Publicacions de l'Abadia, 1997
Assignatura de Seminari de lectura de textos bíblics
Professor: Damià Roure. ISCREB, curs 2010-2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada